Fagopplæring for yrkesfag

Mandag 10. februar 2020 hadde vi besøk av Ingar Dahlen og Marita Runeberg fra fagopplæring i Innlandet fylkeskommune. 

Marita Runeberg og Ingar Dahlen fra fagopplæring i Innlandet fylkeskommune - Klikk for stort bildeMarita Runeberg og Ingar Dahlen fra fagopplæring i Innlandet fylkeskommune Sandra Gulbrandsen

Marit Runeberg og Ingar Dahlen holdt foredrag for Vg2 yrkesfag. - Klikk for stort bildeMarit Runeberg og Ingar Dahlen holdt foredrag for Vg2 yrkesfag. Sandra Gulbrandsen

Veien til drømmejobben – velg yrkesfag

Elevene på Vg2 Bygg- og anleggsteknikk, Teknikk og industriell produksjon, Elektro, Barne- og ungdomsarbeiderfag og Helsearbeiderfag fikk informasjon om yrkesfag og mulighetene videre.

Ingar og Marita spurte først elevene om hvilke forventninger de hadde nå som de skal ut i lærlingtiden sin til høsten. En av elevene svarte at det blir godt å tjene sine egne penger. 

Det ble lagt vekt på at all utdanning lønner seg, fordi faren for å falle utenfor øker hvis du ikke har fullført videregående. Undersøkelser viser at det i fremtiden blir det viktigere med et fagbrev / yrkesfag enn høyskoleutdanning.

Automatisering, robotisering og digitalisering vil også prege arbeidslivet fremover, og dette vil kreve større IKT-ferdigheter. 

Undersøkelse fra NHO

Det er gjort en undersøkelse hos NHO – næringslivets hovedorganisasjon – som er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter. Undersøkelsen viser at 60 % av private bedrifter sier at de har større behov for de som har yrkesfaglig bakgrunn enn de med høyere utdanning. 

Lærebedrifter

De fleste lærlinger velger å jobbe i private bedrifter. Det er mulig å søke læreplass i hele innlandet og andre fylker, så det er viktig å være mobil hvis du har mulighet til dette.

I løpet av lærlingtiden er det også mulighet for å ta 14 uker av læretida i et annet land i Europa. Dette er en unik mulighet til å lære seg språk, kultur og utvikle seg innen fagfeltet sitt.

Elevene ble oppfordret til å bruke nettverket sitt, familie, venner, lærere og personer fra praksisperiodene. Ved å selv være aktiv og gjennomføre en god lærlingtid, er det også mulighet for å ta videreutdanning. 

Hvordan søke læreplass i bedrift?

Elevene må sende inn søknad i Vigo innen 1. mars. Det lønner seg å sende søknad til flere bedrifter for å vise interesse, og å øke sjansen for å få læreplass. Elevene fikk tips om nettsiden/appen Indeed, hvor de kan søke ulike jobber. 

Elever på Vg2 yrkesfag på foredrag. - Klikk for stort bildeElever på Vg2 yrkesfag på foredrag. Sandra Gulbrandsen

Elever på Vg2 yrkesfag på foredrag. - Klikk for stort bildeElever på Vg2 yrkesfag på foredrag. Sandra Gulbrandsen

Nyttige nettsider:

Til toppen