Godt mottatt
Bioøkonomielevene inne i fjellet på vei mot turbineneElever og lærere ble tatt imot av Simen Brattsveen Ulleland, tidligere elev ved vår skole, som nå er vedlikeholder Elektro for Hafslund E-CO vannkraft. Han fortalte detaljert om hvordan kraftverket fungerer og viste de rundt.
Strøm til nesten 9000 husstander
Kraftverket gir strøm til nesten 9000 husstander i form av fornybar energi fra kraftutbyggingen på Dokkfløy. Et stort prosjekt der over 9000 dekar med landområder ble neddemt for å lage Dokkfløydammen i 1989. Dammen kan ha 250 millioner kubikkmeter med vann på lager.
Tuneller
Bioøkonomielevene ved turbin inne i kraftverket
Bioøkonomielevene ble møtt av Simen Brattsveen Ulleland inne i kraftverket.
Kitty Selj
Vannet går i tunnel til Torpa kraftverk, videre til Kjøljuadammen, så etter et fall på 130 meter når vannet Dokka kraftverk, og til slutt renner vannet ut i Randsfjorden ved Odnes. Anlegget er imponerende stort med de mange tuneller som er sprengt ut inne i fjellet. Skolens elever og lærere fikk være med inn og se turbinene som ved stort vanntrykk genererer strøm, som vi etter overgangen fra høyspent til lavspent, kan bruke i hjemmene våre.
Dataovervåkning
De fikk også se dataanlegg som overvåker de fleste prosessene som foregår ved strømproduksjonen Dette var meget imponerende. Simen forklart hvordan hele prosessen fra vann til strøm foregikk, og det ble også en diskusjon om fornybare energikilder. Hva skal vi satse på av energikilder når vi skal over fra svarte til grønne karboner? Vannkraft er fornybart, men ikke uten store inngrep i naturen, som byggingen av Dokkfløydammen.
Klimaendringer
Vi har vært bortskjemte med jevnt mye nedbør, men med de klimaforandringene som er på gang kan vi ikke være sikre på at dette vil fortsette. Vi må nok satse mer på flere fornybare energikilder i tillegg til vannkraft, som sol og vind.
Skolen takker for omvisning og undervisning i kraftverket.