Bioøkonomielever på besøk på Dokka kraftverk

Vannkraft er fornybar energi - selvfølgelig har våre elever besøkt Dokka kraftverk.

Godt mottatt

7 elever med gul vest inne i en kraftverktunell - Klikk for stort bildeBioøkonomielevene inne i fjellet på vei mot turbineneElever og lærere ble tatt imot av Simen Brattsveen Ulleland, tidligere elev ved vår skole, som nå er vedlikeholder Elektro for Hafslund E-CO vannkraft. Han fortalte detaljert om hvordan kraftverket fungerer og viste de rundt.

Strøm til nesten 9000 husstander

Kraftverket gir strøm til nesten 9000 husstander i form av fornybar energi fra kraftutbyggingen på Dokkfløy. Et stort prosjekt der over 9000 dekar med landområder ble neddemt for å lage Dokkfløydammen i 1989. Dammen kan ha 250 millioner kubikkmeter med vann på lager. 

Tuneller

elever i gul vest inne i et rom med turbin - Klikk for stort bildeBioøkonomielevene ved turbin inne i kraftverket3 elever med gul vest og rød hjelm inne i en korridor med kran i taket der en ansatt står bak et bord - Klikk for stort bildeBioøkonomielevene ble møtt av Simen Brattsveen Ulleland inne i kraftverket. Kitty Selj Vannet går i tunnel til Torpa kraftverk, videre til Kjøljuadammen, så etter et fall på 130 meter når vannet Dokka kraftverk, og til slutt renner vannet ut i Randsfjorden ved Odnes. Anlegget er imponerende stort med de mange tuneller som er sprengt ut inne i fjellet. Skolens elever og lærere fikk være med inn og se turbinene som ved stort vanntrykk genererer strøm, som vi etter overgangen fra høyspent til lavspent, kan bruke i hjemmene våre.

Dataovervåkning

De fikk også se dataanlegg som overvåker de fleste prosessene som foregår ved strømproduksjonen Dette var meget imponerende. Simen forklart hvordan hele prosessen fra vann til strøm foregikk, og det ble også en diskusjon om fornybare energikilder. Hva skal vi satse på av energikilder når vi skal over fra svarte til grønne karboner? Vannkraft er fornybart, men ikke uten store inngrep i naturen, som byggingen av Dokkfløydammen.

Klimaendringer

Vi har vært bortskjemte med jevnt mye nedbør, men med de klimaforandringene som er på gang kan vi ikke være sikre på at dette vil fortsette. Vi må nok satse mer på flere fornybare energikilder i tillegg til vannkraft, som sol og vind.

Skolen takker for omvisning og undervisning i kraftverket.