Vant NM i freestyle dans

Dokks vgs’ egne Emilie Skinnerud Engen kom seirende ut i kategorien «slow» i NM i freestyle dans den. 26. mai.

NM

25.-26- mai ble det holdt NM i freestyle dans på Langhus i Follo. 20-30 ivrige dansere deltok i hver aldersgruppe som inkluderte de under ti år, de fra ti til tolv, tolv til fjorten, fjorten til seksten og seksten pluss. Det var i sistnevnte gruppe Emilie deltok og vant sitt gull.

Freestyle dans

Freestyle er en kategori som rent visuelt kan se veldig overdådig ut. De konkurrerende danser gjerne i tettsittende antrekk i sterke farger, og drakter og hodepryd smykkes ofte både med paljetter og fjær. Hensikten med dette er nettopp utstrålingen. Danseren skal fange dommernes, og tilskuernes, oppmerksomhet.

Man skal derimot ikke la seg lure av antrekkene som ofte, som Emilie selv sier, gjør at mange ikke tar sjangeren seriøst. Dansen er teknisk krevende og stiller også store krav til styrke, smidighet, spenst og utholdenhet. Her er det flust med store bevegelser, hopp og gymnastikk.

Det finnes to hovedkategorier man konkurrerer i: disse kalles «slow» og «singel». Som navnet tilsier, er «slow» en saktere kategori, mens «singel» foregår mye raskere og er en tanke mer energisk i fremtoningen. Begge kategorier krever, uansett tempo, ekstremt god kroppskontroll. Det er i kategorien «slow» Emilie konkurrerer.

Fremføring

Dansen blir fremført i en ring hvor dommerne sitter rundt et stort gulv og bedømmer danserne ut fra et helhetsinntrykk. En dans har som regel seks til syv faste trinn, og disse trinnene repeteres rundt i ringen.

Før en fremføring, og før man skal danse generelt, kreves det en skikkelig hard oppvarming for å bli ordentlig varm i kroppen. Tøying er selvsagt også en veldig viktig del av treningen.

Det som er litt ekstra spennende med freestyle dans er at hver danser har sin egen individuelle koreografi som bare er sin. Dommerne kjenner ikke til dansene på forhånd, og utøverne har derfor mye frihet. Skulle man glemme seg bort er det stort spillerom, og det er alltid mye improvisasjon innimellom hovedtrinnene. «Freestyle er veldig befriende,» sier Emilie.

Emilie

Emilie begynte med freestyle dans da hun gikk i andre klasse på barneskolen. Hun holdt aktivt på med dansen i mange år og tok også en NM-tittel i 2014.

Freestyle dans er en hard sport, og grunnet skader måtte Emilie for fire år siden ta seg en pause fra sjangeren. Hun gikk i stedet over til å trene rytmisk gymnastikk, noe hun selv sier har hatt mye å si for hennes spenst og bevegelighet.

I år bestemte hun seg dog for å gjøre et comeback med freestyle dans og delta i NM. Hun begynte å trene på dansen bare noen uker før konkurransen, og likevel gikk det rett til topps! Emilie uttrykte at hun var veldig positivt overrasket over resultatet, og hun sier at det sannsynligvis har mye å gjøre med den rytmiske gymnastikken.

Dokka vgs kan bare gratulere og ønske Emilie lykke til med videre danseprestasjoner.

Lurer du kanskje litt på hvordan freestyle dans faktisk ser ut? Her har du en videokompilasjon fra en konkurranse som ble avholdt i Gol i 2011. Den viser både «singel», «slow», solodans og pardans.

Sist oppdatert 12.06.2019