Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Tør du?

Arne og Mona mistet sin eldste sønn. Nå reiser de rundt og holder foredrag om rus og rusmisbruk.

Arne og Mona Bratland - Klikk for stort bildeArne og Mona BratlandKristian McLeod-Olsen - Klikk for stort bildeKristian McLeod-OlsenHaakon - Klikk for stort bildeHaakon

Følelsesladet foredrag

6. februar fikk Dokka vgs besøk av Arne og Mona Bratland og fikk høre deres foredrag, «Tør du?». Etter en introduksjon ved Kristian McLeod-Olsen, styreleder i norsk narkotikapolitiforening og narkotikaetterforsker ved Gjøvik politistasjon, var det Arne som startet. Han fortalte kort om hvorfor de reiste rundt med dette foredraget og ga informasjon om russtatistikk generelt og om MDMA spesifikt.

Etterpå fikk Mona fortelle sin historie. Det var hun som var sammen med sønnen da han døde.

Haakon

29. september 2017 opplevde Arne og Mona det utenkelige: De fikk en telefon fra Utenriksdepartementet med beskjed om at deres eldste sønn, Haakon, lå på sykehus i Storbritannia og var hardt skadet.

Haakon var på tur til Essex med noen venner.Mona Bratland - Klikk for stort bildeMona Bratland I løpet av en festkveld hadde han, for første gang i livet, prøvd det narkotiske stoffet MDMA. Det skulle bli det siste han gjorde.

Etter en reise fylt med tårer og panikk, ankom Mona sykehuset i Essex og fikk vite at hennes sønn med all sannsynlighet kom til å dø. Han lå da i koma og hadde store indre blødninger, multippel organsvikt, og blodet hans var blitt så tynt at det ikke koagulerte.

Et vondt døgn senere, ble Haakon koblet fra maskinene som holdt ham i live, Herdis Marie Ruud Hansen og Mona lå i sengen med sin sønns hode i armkroken mens han tok sine siste pust, 30. september 2017. Han ble kun 21 år gammel.

MDMA

Stoffet Haakon prøvde ut 29. september er det samme som det aktive virkestoffet i Ecstasy. Nå omsettes det som regel i en mye renere form, og det omtales ofte som lite risikabelt i forhold til andre rusmidler. Det er heller ikke så sterkt avhengighetsskapende som for eksempel kokain eller amfetamin.

Det er ofte stoffene PMMA og PMA som får skylden for dødsfall relatert til bruk av MDMA. I mange tilfeller er det nemlig slik at brukere tror de får det ene når de i virkeligheten får det andre.

Haakons obduksjon viste derimot at det var MDMA han hadde tatt, og da kroppen begynte å svikte, var det lite som kunne gjøres. Det finnes nemlig ingen motgift mot stoffet.

Reaksjon varierer

Som mange andre rusmidler, har MDMA ulik effekt fra person til person. Hvor mye rusen affiserer deg kan komme an på alt fra vekt til alder til fysiologiske forutsetninger. Du kan ikke vite hvordan MDMA vil virke på deg før du prøver. Her ligger den største faren.

Det tar også tid før man merker virkningen av stoffet. Det kan ta 30-60 minutter før brukeren kjenner noe, og mange har gått i en farlig felle når de opplever at stoffet tilsynelatende ikke virker, og tar mer.

«Party-dop»

Statistikk viser at stoffet MDMA for det meste brukes i helger, i hvert fall i Oslo. Stoffet virker ved å sette fart på hjernens belønningssystem, og man får følelsen av uovervinnelighet og selvtillit. For mange hører MDMA med til fest, men det er også mange som ikke er klar over de alvorlige følgene rusmidlet kan ha.

I ekstreme tilfeller som Haakons, kan bruk av stoffet føre til multippel organsvikt og død. Han er ikke den eneste som har hatt en slik reaksjon, selv om det heldigvis ikke skjer de fleste.

Likevel kan stoffet, særlig hvis det brukes regelmessig og over lengre tid, ha alvorlige og langvarige virkninger på kroppen. Blant disse er forandret væremåte, dårlig appetitt, økt aggresjonsnivå, paranoia, søvnproblemer og depresjon.

Vær ærlig

Arne og Mona oppfordret avslutningsvis alle elevene til å være ærlige med foreldrene sine om ruskulturen i sine omgangskretser. Det er mye misinformasjon rundt rusbruk, og en god samtale basert på solid fakta kan ofte utgjøre forskjellen på hvorvidt en ung person velger å ta dop eller ikke.

Haakons historie endte tragisk, men Arne og Mona kjemper videre for at andre foreldre ikke skal måtte oppleve det samme som dem, og for at andre unge ikke skal miste livet unødig.

 

 

Arne og Mona har en nettside der du kan lese litt om dem og om foredragene de tilbyr. Mona har også en blogg.

Det finnes også flere sider for den som ønsker informasjon om rusmidler, deriblant Rusopplysningen og RUStelefonen. Disse sidene må ikke leses som oppfordringer til bruk av narkotika men som kilder til informasjon om temaet.

Sist oppdatert 06.03.2019
Fant du det du lette etter?
Login for redigering