Stort miljøengasjement

Søppelplukking på Svalbard - Klikk for stort bildeEkskursjonstur til Svalbard og søppelplukking langs Randsfjorden. Det er noe av det Dokka vgs gjør for å bidra til det grønne skiftet.

Global oppvarming og plastproblematikk er eksempler på utfordringer vi står ovenfor.

- Skolene i Oppland har blitt utfordret av blant annet fylkesopplæringssjefen til å møte det grønne skiftet. Vi ønsker å møte framtida med å involvere elevene med praktiske tilnærmelser og gjøre elevene bevisste på klima- og miljøproblematikken. Spesielt har skolene blitt bedt om å tenke nytt med tanke på fag og bioøkonomi, sier Jo Wattum og Kitty Selj ved Dokka videregående skole.

Skolen ligger i et område der bioøkonomi står sterkt og har ei framtid, først og fremst i forhold til skogbruksnæringen.

- Det vi ser er at det er mulig å få økt miljøengasjement hos elevene gjennom friluftsliv og miljørettet undervisning. Vi ser det blant annet ved ekskursjon i Dokkadeltaet hver vår og i prosjektet Bioøkonomi.

Studietur til Svalbard

Studietur til Svalbard. - Klikk for stort bildeStudietur til Svalbard. Kitty Selj Ni elever ved med prosjekt bioøkonomi har vært på studiereise til Svalbard, sammen med lærer og personale fra Dokkadelta Nasjonale Våtmarkssenter. I alt deltok 15 personer på turen. Under oppholdet ble elevene med på feltarbeid sammen med representanter fra Universitetet på Svalbard.

- De undersøkte Fjellsmelle, som også vokser i Valdres. Det er en art som påvirkes av global oppvarming og som vi ser like utviklingstrekk hos på Svalbard og i Valdres. Forsøpling av land og vann var et annet område delegasjonen fra Dokka fikk innsyn i. De deltok også aktivt med å rydde strand på Svalbard, sier Selj, som var med på turen.

Hun sier videre at tilbakemeldingene fra elevene tilsier at denne turen ga opplevelser for livet. Ikke bare den storslåtte naturen, men hvor sårbar den er.

- Elevene fikk se tydeligere effekter av menneskeskapt global oppvarming enn de gjør på Dokka. For eksempel endringer av permafrost, samt at påvirkning på plante- og dyreliv ble tydeligere å se for elevene.

Elevene skal bruke turen som bakgrunnsmateriale for en bioøkonomidag for skolens Vg1- elever til våren.

Søppelplukking langs Dokkadeltaet

Elevene ved Dokka vgs studiespesialiserende deltok i den store søppelaksjonen i mai hvor de plukket 400 kg søppel. Elever ved Vg1 har plukket søppel langs Dokkastien og i Dokkadeltaet i høst.

- I utgangspunktet er det ikke morsomt å plukke søppel en hel dag. Men tilbakemeldinger fra elever som har vært med sier at det er skremmende mye søppel. Mange sier de har fått en vekker og vil tenke seg om neste gang plastflasken kastes ut i naturen. Da har vi lykkes med å nå elevene i forhold til en miljøutfordring, sier Wattum.

Miljøarbeidet fortsetter til våren

Til våren fortsetter miljøundersøkelser i Dokkadeltaet for alle Vg1-elever. I tillegg blir det i vinter og vår arrangert fjellturer med Fjellgruppa, som et tilbud på tvers av studieretningene, der 20-30 elever årlig får oppleve vinterfjellet.

- Dette er et tilbud som gjør elever glad i å ferdes i fjellet og samtidig opplever mestring og gode sosiale relasjoner. Dette tilbudet har vært unikt for skolen vår i flere år. Skal man få et miljøengasjement, må elevene blir glad i naturen. Det lykkes man med på fjellturene i Fjellgruppa. Til høsten fortsetter 2Bio med å samle inn data fra botanisering, prøvefiske og smågnagerfangst i Langsua, avslutter Wattum.

Publisert av Leila Øvreseth. Sist oppdatert 30.11.2018