Snorre Sturlason – en innføring

Et foredrag - med litt attåt.

Den kulturelle skolesekken

Gjennom den kulturelle skolesekken skal elever i grunnskole og videregående skole få tilgang til kulturelt påfyll i hverdagen. DKS er et tilbud som gjelder over hele landet, og skolene kan selv bestille inn de aktørene de mener er spesielt relevante for dem.

Kulturelle uttrykksformer som tas i bruk kan omfatte musikk, scenekunst, film, litteratur og mer til.

Snorre Sturlason

I den forbindelse fikk Dokka vgs den. 7. november besøk av to ivrige «foredragsholdere» som skulle gi et utvalg elever en innføring i Nordens største skald.

Opplegget blir presentert for elevene som et helt alminnelig foredrag, og konservator Ragnar Vad Syvertsen fra Sandefjord historielag begynner å legge ut om den middelalderske diktningen, men han blir straks avbrutt av nykommer Alf Michalsen.

Det viser seg at de to slett ikke er enige om hvordan man skal fremlegge dette stoffet for et ungdomspublikum. Iblandet mye humoristisk kjekling blir da foredraget lagt frem – på en litt uortodoks måte.

Erlend Tveite kompani

Bak de to karakterene står Bjørn Eivind Aasland og Erlend Tveite. Begge har bakgrunn i teater: Bjørn er skuespiller og formidler, og Erlend har bakgrunn som dramalærer og jobber nå som formidler ved Slottsfjellsmuseet i Tønsberg.

De to har jobbet sammen i mange år, blant annet med formidling av viking- og middelalderhistorie.

Bjørn Eivind og Erlend ønsker, som de sier selv, å «ta ungdommen med på en rask og humoristisk gjennomgang av det viktigste ved Snorres verker». De poengterer at selv om materialet presenteres med drama som virkemiddel, skal det de legger frem betegnes som et foredrag. Ved å ta i bruk skuespillets og humorens kunst, håper foredragsholderne at stoffet når inn hos elevene.

Det ble 45 interessante og morsomme minutter med stoff som burde være lettfattelig nok til at de fleste klarer å fordøye det.

Vil du vite mer om Erlend Tveite kompani, kan du gå inn på deres hjemmeside.

Sist oppdatert 07.11.2019