Landsbysnacks UB

Dokka vgs Fem av elevene ved Dokka vgs mottok gjeve priser for deres bedrift da fylkesmessen for ungdomsbedrifter i Oppland og Hedmark gikk av stabelen 7. mars.

Ungt Entreprenørskap

«Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.»

Dette skriver UE på sin hjemmeside. Fra UE har elevene mottatt god veiledning fra koordinator for Dokka vgs, Inger Toril Holte Breien. Hun var blant annet innom for å gi elevene informasjon om hvordan starte elevbedrift.

7. mars hadde organisasjonen sin årlige fylkesmesse for ungdomsbedrifter i Oppland og Hedmark, og der stakk Landsbysnacks UB av med ikke én, men tre priser, derav én førsteplass og to andreplasser.

Landsbysnacks UB

Ungdomsbedriften ble startet i desember i forbindelse med bioøkonomiprosjektet som flere av elevene i 2ST deltar i. Bedriften kom ordentlig i gang forrige måned, og første produksjonsdag var for ca. to uker siden.

De er fem elever fra 2ST som står bak bedriften, Trine Marie Lillehaug, Sigurd Angell Lybeck, Hanna Nybakke, Solveig Somdalen og Emilie Skinnerud Engen. De lager i hovedsak potetgull, og det var på fylkesmessen de solgte sitt første produkt.

Bærekraftig bedrift

Landsbysnacks er svært opptatt av bærekraft, og de har passet på at hvert ledd i produksjonen er så miljøvennlig som mulig.

Potetene de bruker til å lage potetgullet kommer fra en lokal bonde i Etnedal, noe som gjør at den viktigste ingrediensen er kortreist, i tillegg til at innkjøp av denne støtter det lokale næringslivet. Ikke nok med det, frityroljen som brukes til å steke potetgullet sendes etterpå til Esso som igjen gir den videre til lokale på Dokka som bruker oljen til å lage biodiesel.

Eskene potetgullet pakkes i er laget av bambus. Dette er et viktig miljøhensyn fordi bambus bruker kort tid på å vokse, krever mindre vann og er hundre prosent gjenvinnbart (for den som lurer sorteres dette som papp/kartong). I tillegg er logoetikettene trykket hos Land Trykkeri på Dokka.

Vant pris og gullbillett

Landsbysnacks UB stakk da av med tre priser under fylkesmessen, og førsteprisen fikk de tildelt for mest bærekraftige bedrift. Begrunnelsen som ble gitt lød som følger:

«Bedriften er bevisst på flere elementer innenfor bærekraft og oppfyller alle kriterier som juryen vurderer. Bærekraft er hensyntatt fra produksjon til leveranse. Alle ansatte svarte godt på de spørsmål som juryen stilte på stand. Bærekraft og miljø gjennomsyrer hele bedriften. De har inngått samarbeid med miljøfyrtårn, de kjøper lokale råvarer direkte fra bonden, gjenvinner frityrolje …»

I tillegg kom de fem elevene fra 2ST på andreplass i kategoriene «beste ungdomsbedrift» og «beste samarbeid med næringslivet».

Gullbillett ble det også på Landsbysnacks UB, hvilket betyr at de får reise til NM i ungt entreprenørskap der de skal konkurrere med andre ungdomsbedrifter over hele landet. Dette finner sted fra 25. - 26. april.

Frivillig engasjement

Mange av elevene som står bak de 107 bedriftene som var på fylkesmessen har fag som har med disse prosjektene å gjøre. De får med andre ord brukt en del av skoletiden sin på å lage bedriftene. De fem engasjerte elevene som står bak Landsbysnacks har til motsetning tatt i bruk hovedsakelig sin egen fritid for å lage bedriften. Derfor er det litt ekstra gjevt at de fikk så god anerkjennelse på fylkesmessen.

Premiene er heller ikke bare symbolske. For førsteplass vant bedriften 1500 kr., og de vant 1000 kr. for hver av andreplassene.

Videre planer

Landsbysnacks skal selvfølgelig fortsette å lage potetgull. De har en facebookside der den interesserte kan følge med på hva de gjør. Bedriften har også eksperimentert med chips laget av rødbeter og gulrot, noe de måtte ta en liten pause med fordi det var såpass utfordrende å lage. Responsen på disse chipsene var dog god, og gruppen håper å kunne fortsette også med denne produksjonen snart.

Frem mot NM, der de vil konkurrere mot andre ungdomsbedrifter i fjorten kategorier, vil de fem elevene også jobbe med å forbedre og videresende det materialet som ble brukt til fylkesmessen.

Sist oppdatert 11.03.2019