Kick-off for Opplandsmesterskap i klima

Det streikes for klima over hele landet. Her i Oppland skal det snart organiseres klimakonkurranse.

Amund Hagen Kristiansen - Klikk for stort bildeAmund Hagen Kristiansen

NM i klima

I januar 2020 arrangeres det Norgesmesterskap i klima der alle skoler i landet har mulighet til å konkurrere om felles klimamål. Arrangementet er planlagt av nettsted og apputvikler Ducky i samarbeid med Framtiden i våre hender og Natur og ungdom og sponses av flere av landets fylker, deriblant Oppland fylkeskommune.

Opplandsmesterskap

Oppland får den glede og utfordring å være en slags testpilot for dette mesterskapet, og i den forbindelse arrangeres det Opplandsmesterskap i klima som skal vare fra 7. til 21. oktober. Skolene skal konkurrere om å minimere sine personlige utslipp, målt i CO2-ekvivalenter.

Elevene ved Dokka vgs konkurrerer mot andre skoler, men også mot hverandre. Hver klasse vil utgjøre et lag, og det er kontaktlærerne ved skolen som får ansvaret for å organisere lagene.

I forbindelse med Opplandsmesterskapet fikk Dokka vgs den 26. september besøk av Amund Hagen Kristiansen fra Framtiden i våre hender. Han holdt en kort og informativ presentasjon der han tok for seg temaer som etiske klær, matsvinn og transport. I tillegg introduserte han elevene for systemet de skal bruke for å kartlegge sine tiltak mot CO2-utslipp.

Ducky

Til konkurransen skal det benyttes en nettbasert plattform, enten via nettleser eller som app. Denne tjenesten er utviklet av Ducky og er, ifølge deres nettside, «bygget på prinsippene om god klimakommunikasjon og forskning fra NTNU».

I denne appen er det lagt opp forskjellige utslippsreduserende tiltak som elevene kan krysse av for når de er gjort. Eksempler på dette er å sykle til skolen, å unngå å kaste mat eller å spise vegetarisk. Alt dette registreres for én dag av gangen og innebærer derfor ikke at eleven må vie seg til lange perioder uten sitt vante forbruk.

Tanken er at man kan gjøre små, enkle tiltak i hverdagen for å minke sine personlige klimaavtrykk. Hvert tiltak man kan krysse av for gir en belønning i sparte utslipp. Det er om å gjøre å bli den skolen, og den klassen, som har minket sine CO2-utslipp mest i løpet av konkurranseperioden.

Bevisstgjøring

Et av hovedpoengene med konkurransen er å øke bevissthet rundt private utslipp. Det er også viktig å vise at det er mulig å endre på små elementer ved eget forbruk som satt sammen med lignende endringer hos andre kan utgjøre en stor forskjell i hvor mye CO2 som slippes ut.

Under kan du se en kort flimsnutt som Ducky har satt sammen for å gi en liten innføring i våre globale klimautslipp:

Firda Vidaregåande Skule konkurrerte i Klimautfordringen tidligere i år. I videoen under kan du høre litt om deres erfaringer:

Sist oppdatert 26.09.2019