Bioøkonomidagen

Bærekraft, gjenbruk, natur og kreativitet var i fokus da Dokkas første bioøkonomidag gikk av stabelen 28. mai.

Bioøkonomi

Flere elever fra 2ST har i år tatt del i et bioøkonomiprosjekt som har som mål å bli et fullverdig fag fra og med høsten 2020; skolen jobber nå med fagplaner. Faget tar utgangspunkt i kombinasjonen biologi og økonomi og har en praktisk tilnærming til faget samt. tett samarbeid med næringsliv og Dokkadelta Nasjonale Våtmarkssenter. Sistnevnte har også sponset årets bioøkonomiprosjekt og gjort dette mulig.

Bioøkonomidagen

Bioøkonomidagen, organisert av bioøkonomielevene, Kitty Selj og Herdis Marie Ruud Hansen, med god hjelp fra rektor Geir Otto Andersson, ble lagt opp både for å rette oppmerksomhet mot bioøkonomifaget og for å belyse temaer som overforbruk og klima.

Dagen startet i auditoriet kl. 10:05 med presentasjon av dagen og bioøkonomiprosjektet, ledet av et knippe bioøkonomielever. Deretter presenterte Framtiden i våre hender, ved regionleder for Innlandet Amund Hagen Kristiansen, prosjektet «MatVinn». Dette er et foretak som retter søkelyset mot matsvinn og som så langt har reddet tonnevis av mat fra søpla.

Fremtiden i våre hender ble etterfulgt av Horisont Miljøpark. Her hadde informasjonsmedarbeider Torunn Piro Berg et lite foredrag om gjenvinning og resirkulering av elektronikk.

Biblioteket

Etter programmet ble avsluttet i auditoriet, beveget alle de deltakende seg inn på biblioteket hvor det var satt opp flere poster med fokus på gjenbruk.

Nærmest skranken var det ordnet i stand til byttemarked. Her hadde flere elever, lærere og annen stab i dagene før levert gamle klær de ikke lenger hadde bruk for. Ved levering mottok de én bong per plagg, og disse bongene kunne nå brukes til å bytte til seg nye plagg. Fretex hadde også bidratt generøst med klær slik at byttemarkedet fikk et variert, flott utvalg.

Ved siden av byttemarkedet var det satt opp et fikse- og mekkeverksted for elektronikk. Gamle datamaskiner, keyboard, kabler og mer til var satt frem slik at de interesserte kunne få et lite innblikk i hvordan våre forskjellige elektroniske dippedutter fungerer. Denne posten var organisert av Jurrian Günter.

Langs veggen ved vinduene var det organisert en stasjon der klær kunne fikses og sys om. Her var det satt frem en rekke symaskiner samt. materialer til å lappe og klippe og sy. Det var også hyret inn hjelp i produktutvikler og mønsterkonstruktør Malin Venås. Malin har svennebrev i kjole- og draktsøm og er foruten dette utdannet konfeksjonstekniker. Hun driver også sin egen nettbutikk.

Ungdomsbedriften Landsbysnacks UB, startet og drevet av en håndfull ivrige elever fra 2ST, var også på plass og solgte sitt hjemmelagde, bærekraftige potetgull.

Matsvinnlunsj

Lunsjen fant sted i kantina kl. 12:00 og bestod av mat donert fra noen av butikkene på Dokka, nærmere bestemt Rema, Kiwi og Extra. Her var søkelyset rettet mot matsvinn, i det maten som ble preparert var laget av råvarer som snart skulle gå ut på dato.

Kantinesjef Rune Bakken hadde, i samarbeid med noen elever fra 2ST, ordnet i stand flere forskjellige retter, og publikum kunne kose seg med marinert kylling, laks med urtesaus, ørret med bakte grønnsaker, pytt i panne og pølselapskaus.

Dokkadelta

Etter lunsj bar det ut i Dokkadelta for noen av de deltakende og elevene. Resten ble igjen på skolen og deltok i de forskjellige postene på biblioteket. Alt i alt ble det en super, lærerik og inspirerende dag.

For mer om Dokkadeltadagene 2019, se her.

Alle bilder er tatt av Solveig Selj.

Sist oppdatert 05.06.2019