Bærekraft og burger

Elever fra 2ST har vært på tur til NTNU Gjøvik.

Anne Elisabeth Sjåheim Professor Tom Johnstad - Klikk for stort bildeProfessor Tom Johnstad Anne Elisabeth Sjåheim

NTNU Gjøvik

Elever fra 2ST var mandag 4. februar på tur til NTNU Gjøvik, der de deltok på forelesninger ved professor Tom Johnstad og universitetslektor Per Halmrast.

NTNU Gjøvik tilbyr mange spennende studieprogram, deriblant en bachelor i økonomi, ledelse og bærekraft. Nevnte bachelor tar for seg emner som bærekraft og etikk og bærekraftige strategier og innovasjon, temaer som er spesielt aktuelle for elevene som deltok på forelesningene.

Prosjekt i bioøkonomi

Elevene som dro til Gjøvik deltar dette skoleåret i et prosjekt i bioøkonomi. De har undervisning, ekskursjoner og feltarbeid i tillegg til den ordinære undervisningen på studiespesialisering. De begynte skoleåret med en tur til Svalbard og har også vært på flere bedriftsbesøk, blant annet til Borregaard. Dokkadelta nasjonale våtmarkssenter har vært en viktig bidragsyter for å få gjennomført prosjektet. Det jobbes med å få videreutviklet bioøkonomiprosjektet slik at det på sikt kan tilbys som et programfag på studiespesialisering.

Johnstad og Halmrast

I sitt foredrag la Per Halmrast vekt på hvor viktig det er at bedrifter benytter seg av bærekraftige materialer og bærekraftig produksjon og distribusjon. Hvis bedriftene som gjør dette også driver med aktiv markedsføring av sine miljøvennlige løsninger, vil kundene bli mer bevisste på at denne måten å drive en bedrift på både er riktig og viktig. Når så andre bedrifter ser at kunder ikke bare setter pris på men også søker til selskaper som driver på bærekraftig vis, vil de også ønske å følge det miljøvennlige eksempelet. Denne strategien har noen bedrifter tatt tak i, men den krever en holdningsendring, både blant produsenter og forbrukere.

Tom Johnstad tok for seg bioøkonomi fra et historisk ståsted og snakket blant annet om at vi nå er inne i den tredje bioøkonomiske revolusjonen. Den første skjedde for ca. 10 000–12 000 år siden da vi gikk fra å være et jegersamfunn til å bli et jordbrukssamfunn. Den andre revolusjonen fant sted da mekaniseringen i landbruket startet.

McDonald's

Etter besøket på NTNU var det et sterkt ønske fra elevene om en tur til McDonald's. Dette er et selskap som hevder å ha en bærekraftvisjon, men elevenes oppmerksomhet var nok i dette tilfellet rettet mer mot lysten på burger og is enn på miljøet.

Nysgjerrig på studietilbudet hos NTNU Gjøvik? Les mer her.

Sist oppdatert 12.02.2019