Å gjøre nasjoner til folk

#BlackLivesMatter og sportsaktivisme var aktuelle temaer da Dokka vgs fikk besøk av en amerikansk professor 23. januar.

Maryam Balazadeh

Roving Scholars

Dokka vgs fikk onsdag 23.01. besøk av Rebekah Buchanan, en såkalt «Roving Scholar» i Fulbright Norway. Disse er amerikanske lærere, midlertidig bosatt i Norge, som reiser rundt i landet og holder forelesninger for elever og lærere på ungdoms- og videregåendetrinnet. Hun holdt to forelesninger, én for 1ST, der hun tok for seg «Black Lives Matter»-bevegelsen, og én for engelskelever ved 2ST og 3ST, om «Athletes as Activists».

Fulbright

«Educational exchange can turn nations into people, contributing as no other form of communication can to the humanizing of international relations.» - Senator J. William Fulbright

Fulbright er et amerikansk utvekslingsprogram som ble startet etter andre verdenskrig for å skape og fostre gjensidig forståelse mellom mennesker i forskjellige land. I Norge har programmet eksistert siden 1949, og det er bare her vi har det ovennevnte tilbudet «Roving Scholars». Programmet støttes av Kunnskapsdepartementet og tilbyr derfor sine forelesninger helt gratis.

Rebekah Buchanan

Rebekah er lærer, forfatter og aktivist, og, som hun skriver på sin hjemmeside, har hun stor tro på fortellingens kraft. Hun er direktør for engelskavdelingen, samt førsteamanuensis, ved Western Illinois University. Gjennom Fulbrightprogrammet tilbyr hun en rekke spennende workshops både for elever og lærere, og hun vil i løpet av våren 2019 ha besøkt store deler av Norge.

#BlackLivesMatter

Bevegelsen «Black Lives Matter», som har sitt opphav i det afroamerikanske samfunnet, har vært viktig for å synliggjøre og problematisere hvordan mennesker med ulik hudfarge behandles i dagens samfunn, da spesielt i USA. Saker som opptar bevegelsen inkluderer politivold, raseprofilering og likestilling. I sin workshop tar Rebekah for seg bevegelsens opphav og hvilken påvirkning den har hatt på amerikansk kultur og politikk. 1ST fikk en nyttig og informativ forelesning som foruten det ovennevnte, også inkluderte både historiske og kontemporære årsaker til at BLM-bevegelsen eksisterer, og de fikk stille mange, gode spørsmål.

«Athletes as Activists»

For engelskelevene ved 2ST og 3ST var det spørsmålet om politisk aktivisme i idrettsverdenen som ble onsdagens tema. Siden Trump ble valgt som president i USA, har hashtagen #TakeAKnee blitt vanlig skue på sosiale medier, og flere idrettsutøvere har valgt å bruke sin plattform til å komme med sosial og politisk kritikk. I sin workshop om temaet tar Rebekah for seg nettopp hvordan kjente idrettsutøvere har brukt sportsarenaen til å kommentere og kritisere den politiske situasjonen. Ved begge forelesninger var elevene aktive og interesserte, og Rebekah svarte på spørsmål om alt fra politikk, geografi, historie, kultur og litteratur. Med andre ord var det et svært vellykket besøk!

Har du lyst til å finne ut mer om Fulbrightprogrammet i Norge, kan du gjøre det her.

Fikk du lyst til å vite litt mer om Rebekah, kan du besøke hennes hjemmeside hvor du finner hennes blogg, informasjon om workshops, og mye mer.

Sist oppdatert 12.02.2019