2 Bio løste «krimgåte» ved UiO

Ni elever fra 2Bio har vært i Oslo for å gjennomføre et elevforsøk genteknologi. Photosforclass.com

Photosforclass.com Jo Wattum Jo Wattum

Drapsgåte

Oppdraget til elevene var å finne ut hvem den mistenkte var i en simulert drapssak.For å finne dette må man ha DNA fra åstedet og DNA fra mistenkte personer.

DNA

Dette DNA`et må man først ekstrahere slik at det blir tilgjengelig for videre analyse på lab. Dette hadde de på forhånd gjort på Skolelaboratoriet ved UIO. Etter ekstrahering må DNA kuttes opp i fragmenter ved hjelp av restriksjonsenzymer. Disse enzymene kutter DNA alltid på bestemte plasser. Resultatet blir at vi får ulike lengder på DNA tråden som er kuttet og disse lengdene på DNA`et er unike for hver enkelt av oss (bortsett fra eneggede tvillinger der det vil være likt). Det er dette man kan benytte seg av i forhold til DNA analyser i for eksempel drapssaker.

Etter at DNA`et var kuttet opp med restriksjonsenzymer måtte DNA fargelegges og tilsettes et stoff som gjør at det blir synlig for UV lys. Deretter må DNA`et fra åsted og mistenkte overføres i gelbrønner i et elektroforesekar. Elektroforesekar er et kar der det på forhånd er støpt en gele (gel) med små «brønner» som man skal ha prøvene i.

Over gel

Over gel er det en væske som leder strøm og selve karet har en positiv del og negativ del. Poenget med å sette på strøm er at DNA er svakt negativ og vil vandre mot positive pol. Da vil korte DNA fragmenter «vandre» lengst i gelen, mens lange DNA fragmenter ikke vandrer så langt. Det er dette som forklarer hvordan man med sikkerhet kan si hvem som hadde gjort drapet. Der man får samme mønster på gel i forhold til DNA på åstedet har vi en «match» og det er 100% sikkert at den mistenkte er tatt.

Det er mye læring i et laboratorieforsøk som dette da de var med på hele prosessen, og kanskje har vi noen kommende genetikere/cellebiologer i 2Bio gruppa? Elevene fikk skryt fra Skolelaboratoriet for nøyaktig og god jobb.

Sist oppdatert 28.11.2018